Kompassiterapian

Kasvojooga

Jokainen joka on pidellyt kädessään meren siloittamaa kiveä tietää, että jatkuvalla hyväilyllä on ihmeitä tekevä voima.

– Tommy Taberman –

Kompassiterapian kasvojooga

Ohjaamani kasvojooga rakentuu lihaksia rentouttavista ja vahvistavista liikkeistä, hieronnasta ja akupainannasta. Harjoituksiin kuuluu myös nenähengityksen vahvistaminen ja arvostava suhtautuminen omiin kasvoihin.

Kasvojoogassa tutustut kasvojesi ja kaulasi alueen lihaksiin. On avartavaa ymmärtää kasvojen ja kaulan lihasten toiminta arjessa, esim. tekstiviestiä kirjoittaessa, pureskellessa leipää tai pötkötellessä sohvalla. Kasvojoogassa rentoutetaan ylityöskenteleviä lihaksia sekä vahvistetaan lihaksia, jotka tarvitsevat liikettä. Esim. otsa- ja kulmakarvalihakset tarvitsevat lepoa ja puolestaan silmien kehälihakset ja isot poskipäälihakset kaipaavat liikettä. Tasapainottamalla lihasten toimintaa kasvoille syntyy rento, levollinen ilme.

Kasvohieronnassa huollat ja rentoutat kasvojesi lihaksi hieromalla. Kireyksiä tuntuu usein esim. otsan ja puremalihasten alueella. Kasvohieronnan voi ottaa tavaksi myös kasvojen pesun yhteydessä tai levittäessä niille voidetta.

Tutustut kasvojesi akupisteisiin ja akupainantaan. Akupainanta rentouttaa kasvojen lihaksia ja pehmentää juonteita. Se lisää verenkiertoa ja kuljettaa happea ja ravinteita käsitellyille alueille. Painanta myös poistaa kuona-aineita ja vähentää turvotusta kasvoilla.

Kasvojoogassa on mukana nenähengitysharjoituksia, jotka aktivoivat parasympaattista, rauhoittavaa hermostoa. Rentoutuessa keho ja myös kasvot lepäävät ja uudistuvat.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä katsot kasvojasi arvostavasti ja sallivasti, tutustut kasvorauhaan. Näistä voi lukea lisää Minun Kasvoni <3 -otsikon alta.

Lue lisää: Minun kasvoni -kasvorauha

Kasvot herättävät minussa paljon ajatuksia ja tunteita; niin paljon, että haluan kirjoittaa niitä auki, tarjota kiinnostuneille luettavaksi. Haave omasta ryhmästä, jonka kanssa pohdimme kasvojamme, miten suhtaudumme niihin, miten kohtaamme itsemme ja toiset, toteutui joku vuosi sitten. Opin ryhmän jäseniltä paljon ja ymmärsin, että kasvot ovat aiheena syvällinen, kaukana pinnallisesta, mitä pohdin, kun lähdin työstämään Minun kasvoni -teemaa.

Mitä ajattelet ja tunnet, kun katsot kasvojasi? Näetkö kauniit ja uteliaat silmät sekä päättäväisen leuan? Huomaatko rypyt otsassa ja alaspäin valuvat posket? Meissä on usein piirteitä, joita katsomme iloisina ja tyytyväisinä sekä piirteitä, jotka mielellään kätkisimme tai muuttaisimme. Kuinka oppisimme katsomaan kasvojamme ja itseämme arvostavasti, jos nyt emme osaa sitä? Kuinka antasimme kasvorauhan itsellemme?

Kasvorauhaa opetellessamme harjoittelemme tarkkailemaan sisäistä puhettamme. Kiinnitämme huomiota, kuinka puhumme itsellemme ja itsestämme. Opimme pysähtymään ja ihmettelemään, kun sisäinen puheemme on arvostelevaa tai jopa loukkaavaa. Opimme pysäyttämään arvostelevan puheen ja taivuttamaan sen kunniottavaksi. Ilahdumme, kun huomaamme juttelevamme itsellemme kauniisti ja arvostavasti. Samalla laajennamme arvostavaa katsetta, katsomme myös toisia kunnioittavasti.

Sisäisen puheen tarkkailussa kohtaamme usein tunteita, joita ajatuksemme saavat aikaan. Kun katsomme ja kohtaamme itsemme, saamme ehkä pysähtyä ihmettelemään, mistä kielteiset tai myönteiset ajatuksemme kumpuavat, miten arvotamme kasvomme. Onko kuulas iho kaunis? Onko iho, jossa on luomia ja näppyjä kauniin vastakohta?

Miten ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat kohtaamisissa itsen ja toisten kanssa? Meillä on jokaisessa kohtaamisessa tilaisuus ajatella ja toimia arvostavasti. Meillä on mahdollisuus olla kunnioittavia kanssakulkijoille sekä itsellemme ja toisillemme, kun olemme tietoisia sisäisestä puheestamme, ajatuksistamme ja tunteistamme.

Kasvorauhan opettelussa sisäisen puheen tarkkailun lisäksi ja tukena harjoittelemme kasvojoogaa. Kasvojoogan liikkeet ja liikesarjat, hengittäminen, rentoutuminen ja ajattelutapa tukevat arvostavaa tapaa katsoa ja kohdata itsemme ja toiset.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Minun Kasvoni -kasvorauhaan <3 osallistumalla kasvojoogaan.

Kasvojoogan monet hyödyt:

  • tutustut kasvojesi ja kaulasi alueen lihaksiin
  • ymmärrät lihasten toimintaa ja saat mahdollisuuden muuttaa rutiineja, esim. otsan kurtistaminen tai silmien siristäminen, jotka ovat haitallisia ja voivat aiheuttaa särkyä
  • tekemäsi harjoitukset joko rentouttavat tai vahvistavat lihaksia ja näin kasvosi saavat rakennusaineita levolliseen ja samalla ryhdikkääseen ilmeeseen
  • tekemäsi liikeeet parantavat ihosi verenkiertoa kuljettaen samalla happea ja ravinteita kasvoille
  • ihosi puhdistuu ja kirkastuu, jopa hehkuu kauniisti
  • rentoudut ja annat aikaa kehosi ja kasvojesi uudistumiselle
  • opit katsomaan kasvojasi arvostaen

”On avartavaa ymmärtää kasvojen ja kaulan lihasten toiminta arjessa, esim. tekstiviestiä kirjoittaessa, leipää pureskellessa tai sohvalla pötkötellessä.”

Kokeile kasvojoogaa

Tutustu kanssani kasvojoogan kulmakiviliikkeisiin allaolevan videon avulla.

Arvostus ja kunnioitus

Ohjaajana ja valmentajana keskeisiä arvoja minulle ovat sinun, asiakkaan viisauden arvostaminen, molemminpuolinen kunnioitus, läsnäoleva kuuntelu ja luottamuksellinen jakaminen. Tahdon antaa sinulle ajan ja paikan, jossa saat pysähtyä kuuntelemaan omaa viisauttasi ja arvostamaan sitä, esim. joogatunneilla kehosi ja mielesi viisautta.